Povijest SK Dubrava

35 USPJEŠNIH GODINA STRELIČARSKOG KLUBA “DUBRAVA”

1972. Dva postojeća kluba, PSK ZAGREB i SK NAFTAPLIN, odlučili su osnovati i treći klub u Zagrebu. Time se otvarila mogućnost formiranja Streličarskog saveza Zagreba, a to znači i redovno financiranje od strane SFK-e! Ideju je aktivno proveo član Naftaplina i četverostruki državni prvak, iskusni streličar Žarko Danilović, uz pomoć mladog i perspektivnog Marijana Filipovića. Obzirom da obojica stanuju u Dubravi, normalno je da su novi klub osnovali na istoku Zagreba. Dogovorena je suradnja sa nastavnikom tjelesnog odgoja Zlatkom Glavanovićem u OŠ  “Vjenceslav Novak”, i nakon što je nabavljena minimalna i potrebna oprema počeli su i prvi redovni treninzi dva puta tjedno krajem rujna i tijekom listopada. Članovi se pripremaju za nastupe na turnirima.

Interesantno je da su izviđački rukovodioci iz Dubrave uvidjeli korisnost streličarstva za proširenje izviđačkog programa, pa su i oni postali aktivni članovi kluba, a svoje su znanje prenosili u svoju izviđačku jedinicu, 17. četu “Javor” iz Retkovca.

Ozakonjenje kluba bilo je 3. studenog održavanjem osnivačke skupštine i donošenjem statuta i prihvačanjem amblema. Prvi izabrani predsjednik je Žarko Danilović.

Klub je odmah po osnutku postao jedan od osnivača Streličarskog saveza Zagreba, a ujedno je i četvrti streličarski klub osnovan u Hrvatskoj.

1973: Istovremeno sa jačanjem seniorske ekipe u klubu, započeo je rad sa mladima. Formirana je “Streličarska sekcija” u sastavu školskog drušštva koju vodi i trenira Zlatko Glavanović uz nesebičnu pomoć iskusnijih streličara. Već u veljači i ožujku klub organizira dvoranska prvenstva Zagreba, Hrvatske, i Jugoslavije, a neki članovi ulaze u predsjedništvo Zagrebačkoga saveza.

Tokom prve godine članovi kluba sudjeluju na 13 turnira, svi obučeni u crvene dresove koje je isplela članica Biserka Filipović, i sa lijepim amblemom na prsima, koji je ostao nepromijenjen slijedećih 35 godina. članovi školske sekcije nastupaju ili za sekciju ili za klub, ovisno o dogovoru i procjeni svrhishodnosti.

Zimi se trenira u dvorani OŠ  Vjenceslav Novak, a ljeti na igralištu NK Dubrava. Postignuti su i zapaženi rezultati: Žarko Danilović osvaja značku FITA 1000, među prvima u Jugoslaviji i plasira se na 84. mjesto na prvenstvu svijeta!; Biserka Filipović, Koraljka Božić i Krunoslav Mihelčić postaju pojedinačni prvaci Jugoslavije; ekipni prvaci Jugoslavije su juniori, juniorke i školska sekcija!!!

Klub i članovi postali su vrlo cijenjeni u u Streličarskom savezu Jugoslavije.

1974: U 6 kategorija klub ima 27 članova, i i to je najveći broj članova tokom jedne godine za još dugo vremena. Nastupili su na 14 turnira sa 125 nastupa i nažalost ta se brojka neće ponoviti slijedećih 30 godina. Ante Šerić koji se klubu priključuje iz kluba u Modriči osvaja naslov prvaka Zagreba, a klub uzima 5 pojedinačnih i 2 ekipna naslova prvaka Jugoslavije.

Mjesta za trening ostaju i dalje ista. Klub silom zakona mijenja Statut.

1975: Seniorka Biserka Filipović postavlja državni rekord na 25 metara, a 3 člana imaju rang saveznog natjecatelja a jedan član je u rangu I kategorije. Osvojeno je 15 naslova prvaka Zagreba, Hrvatske i Jugoslavije u pojedinačnoj i 9 u ekipnoj konkurenciji.

1976: članstvo kluba osipa se ili gubitkom interesa za sport ili odlaskom u PSK Zagreb. Klub ima 3 pojedinačna prvaka Zagreba i Jugoslavije, i dvije ekipe istog ranga.

Završetkom školske godine prestaje djelovati školska sekcija “Vjenceslava Novaka” radi potpunog nedostata opreme i potpune nezainteresiranost kluba.

U rujnu i listopadu na OŠ  “Antun Mihanović” u Dupcu nastavnik Slobodan Grozdanić osniva pionirsku streličarsku sekciju. I zimski i ljetni treninzi članova kluba održavaju se u toj školi.

1977: članovi su nastupili na samo 9 turnira, ali su osvojili 4 naslova prvaka Zagreba i Hrvatske.

1978: Juniori postaju prvaci Zagreba i Hrvatske. Svi ženski članovi napustili su streličarstvo i još mnogo godina klub će nadalje biti izrazito muški.

1979: Osnivač kluba Žarko Danilović povlači se iz streličarstva. Za predsjednika je izabran Slavko Majić. članovi osvajaju 5 pojedinačnih i 3 ekipna naslova prvaka.

1980: Iz Naftaplina dolazi državni reprezentativac Marin Dundić, a 13 članova kluba ponovno osvajaju prva mjesta na prvenstvima Zagreba, Hrvatske i Jugoslavije.

1981: Dotacije SFKe posve su presušile, članovi sve troškove turnira plaćaju sami i to je jedan od uzroka smanjenju broja članova. članovi često na turnirima spavaju u šatorima. Stjepan Valentić Štef preuzima treninge pionira.

1982: Pionirska ekipa postaje prvak Zagreba

1983: Klub ima i seniorsku i juniorsku ekipu

1984: Izmijenjen je statut kluba

1985: Senior Zlatko Glavanović – Glavir postaje prvi veteran u klubu. Te godine osvaja prva mjesta na prvenstvima i ostalim turnirima u Zagrebu, Hrvatskoj i Jugoslaviji, u dvorani i vani. List općine Dubrava vrlo opsežno piše o streličarima. Krajem godine prema provedenoj anketi SFK i SIZ-a Dubrava, veteran Glavanović proglašen je za “sportaša godine 1985. općine Dubrava”

1986: Neki članovi odlaze u druge klubove Zagrebu i Varaždinu “radi boljih uvjeta treniranja”, a neki iz drugih razloga definitivno napuštaju sport. Klub se osuo, nastupilo je vrijeme “jednoumlja” tj. ostao je samo veteran Glavanović u klubu, koji ujedno preuzima i naslov i dužnost predsjednika, a tu dužnost obavlja daljnjih 20 godina.

1987: Za višestruko osvajanje naslova prvaka Zagreba, Hrvatske i Jugoslavije Glavanović je i po drugi puta izabran za “sportaša općine Dubrava”

1989: U Hrvatskom sportskom almanahu po prvi puta objavljeni su rezultati kluba. Glavanović je krajem godine izabran za predsjednika Streličarskog saveza Zagreba. ( i na toj dužnost i ostaje slijedećih 17 godina).

1992: U posljednjih 7 godina Glavanović kao jedini predstavnik kluba na turnirima osvojio je 10 puta prvenstvo Zagreba, 15 puta prvenstvo Hrvatske, 8 puta prvenstvo Jugoslavije i 3 puta prvenstvo Slovenije!

1993: Klub ponovno mijenja statut; ljetni treninzi održavaju se na športsko-rekreacionom centru Grana-Klaka. Veteran Glavanović razvrstan je u športaša Hrvatske 3. kategorije, osvaja naslove prvaka Zagreba, Hrvatske, nosilac je nekoliko državnih rekorda, i postaje hrvatski streličar sa apsolutno najviše osvojenih prvih mjesta i na turnirima i na prvenstvima. 9. ožujka klub postaje jedan od suosnivača novoformiranog šporstkog društva “Ante Starčević”u Dubravi i seli sjedište u prostorije društva.

1994: Neki bivši članovi vraćaju se u klub. Glavanović i te godine osvaja naslove prvaka Zagreba i Hrvatske.

1995: Zimski treninzi ponovno su u OŠ  Vjenceslava Novaka. Prvaci Zagreba su Valentić i Glavanović, a Glavanović je i prvak Hrvatske.

1996: U klub dolazi deseterostruki državni rekorder i reprezentativac Kamenko Klofutar, i unosi novu disciplinu: složeni luk. Jedan član gađa golim lukom. Sa svojih 8 članova klub bilježi dosada rekordnih 144 nastupa na čak 37 turnira. Prvaci Zagreba su Bertol, Valentić Glavanović, a prvaci Hrvatske Klofutar i Glavanović, koji je čak osvojio 4 puta naslov prvaka. U Hrvatskoj je promovirana nova disciplina : 3 ? D; i u toj je disciplini Glavanović osvojio prvenstvo Hrvatske.
Stjepan Valentić osvojio je Fita državno prvenstvo u Rijeci i ujedno je sa 120 krugova u OR postavio novi drž. rekord!

1997: Klub je sa tri turnira obilježio 25 godina uspješnog i neprekinutog rada! Danilović je proglašen počasnim članom kluba. Povodom godišnjice organiziran je prvi puta u Hrvatskoj turnir 2 x 70 metara. članovi su nastupili na 40 turnira, osvojili 9 naslova državnih prvaka (Bertol, Glavanović, Grozdanić, Klofutar). članovi su bili na turniru u Italiji (Stjepan Valentić), i na Alpe-Adria cupu.

Državni reprezentativac i team-captain reprezentacije veteran Zlatko Glavanović svoj 25-godišnji streličarski staž okrunio je u Poreču osvajanjem titule prvaka Europe i europskim rekorderom na 1. Europskom prvenstvu u 3-D disciplini. To je ujedno prvi puta da neki hrvatski streličar osvaja naslov prvaka Europe!!!

1998: Ponovno poneki članovi smatraju da će, ovaj puta u Čakovcu, imati ” bolje uvjete treninga i odlazaka na turnire”. Preostali članovi su bili na 14 turnira. Veterani Glavanović i Grozdanić i osvojili su po 2 naslova državnih prvaka. Organiziran je i veliki dobro posjećen dvoranski turnir.

1999: Slobodan Grozdanić završio je trenerski seminar HSS-a i formirao dvije grupe mladih streličara u Dubravi i Sesvetskom Kraljevcu. U početku su nastupali pod imenom škole, a kasnije pod imenom kluba. Sa 14 članova nastupili smo na 16 turnira sa 44 nastupa. Osvojena su prva mjesta: Slobodan Grozdanić na prvenstvu Zagreba, kadet Miodrag Raić na dvoranskom prvenstvu Hrvatske, Zlatko Glavanović na 3-D prvenstvu Hrvatske.

2000: Klub ima 21 člana; nastupilo se na 22 turnira sa 122 nastupa streličara. Klub je imao 8 ekipnih nastupa. To su u hrvatskim okvirima impozantne brojke: osvojena su 3 prva mjesta na prvenstvu Zagreba i 6 naslova prvaka Hrvatske. Jedan kadet osvojio je 23. mjesto na prvenstvu Europe.

2001: Veteran i trener Grozdanić zajedno sa djecom iz Kobiljaka osnovao je klub “Plava strijela” u Sesvetskom Kraljevcu. Valentić je završio trenerski seminar HSSa. Nastupili smo 89 puta na 27 turnira. Glavanović, Jelenčić i Valentić osvojili su prva mjesta u Zagrebu. klub ima i 7 prvih mjesta u Hrvatskoj. Kadet Josip Jakopović nastupio je na prvenstvu Europe.

2002: Te godine klub je nastupio na 22 turnira. Osvojeno je 58 medalja. članovi imaju 29 hrvatskih rekorda. članovi su prvaci Zagreba 4 puta, prvaci Hrvatske 5 puta, osvojen je Prvi Jadranski 3-D kup. Klub ima 11 članova.

2003: Samo 8 članova kluba bilo je na 25 turnira sa 62 nastupa na turnirima. Glavanović i Kovač postaju prvaci Zagreba, a Glavanović i Lukačević prvaci Hrvatske. članovi sudjeluju na Europskom 3-D cupu, II Jadranskom pokalu, i Prvom Indoor Cro cupu.

2004: I te godine klub nastupa s 8 članova. Josip Jakopović osvojio je “Prvi hrvatski dvoranski cup. Te godine prvaci Hrvatske su: junior Marko Kovač, a veteran Zlatko Glavanović 3 puta, i osvojena su i 5 naslova prvaka Zagreba. Na FIELD prvenstvu svijeta na Plitvičkim jezerima Marko Kovač izvanredni je osmi junior!!!.

2005: Veteran Glavanović puca sa standardnim lukom i postavlja 34 (!!) državnih rekorda, i to u svim disciplinama, i na svim udaljenostima! Ujedno je sa 17 zlatnih medalja zagrebački streličar sa najviše prvih mjesta tokom godine. članovi kluba osvajaju 6 naslova prvaka Zagreba, 3 naslova prvaka Hrvatske i također Prvi 3-D Cro cup! Marko Kovač ponovno sudjeluje na prvenstvu svijeta (u dvorani – 29. mjesto!). Nakon 30 godina reaktivirala se je pionirska i juniorska prvakinja Zagreba i Jugoslavje Višnja Zavacki

2006: Izabran je novi predsjednik kluba: Zlatko Kovač. I dalje su tajnik Tomislav Kaić a blagajnik Ivica Bertol. 16 aktivnih članova bilo je na 24 turnira ukupno 100 puta. Okitili smo se s 10 prvih mjesta na prvenstvima Zagreba (!), i 6 prvih mjesta na prvenstvima Hrvatske. Glavanović je osvojio 3-D Cro cup.

2007: Ove godine klub bi trebao proslaviti 35 godina kontinuiranog postojanja i rada!!!

Glavir

U Zagrebu, travanj 2007.