Streličarstvo - popis

01.03.2024.

​Metno streličarstvo je disciplina koja je podijeljena na vanjska i dvoranska natjecanja. Vanjska se održavaju otvorenim prostorima kao što su ravne livade ili stadioni. 

Formati natjecanja vanjskog metnog kola su WA 1440 (Fita), WA 720 i WA 900 (900 krugova).

Format natjecanja WA 720 je olimpijski format i po njemu se od 2014 godine održavaju i Svjetska te kontinentalna prvenstva. Na Olimpijskim igrama, Svjetskim i kontinentalnim prvenstvima od stilova zastupljeni su samo zakrivljeni i složeni luk. Udaljenost za zakrivljeni luk je 70 m i lice je promjera 122 cm. Složeni luk gađa na udaljenost 50 m na lice promjera 80 cm. Gađa se sa ukupno 72 strijele -2 puta po 36 strijela (6 strijela u seriji).

U disciplini WA 1440 postavljaju se 4 daljine – 90, 70, 50 i 30 m. Gađa se sa 36 strijela na svaku udaljenost; na duge udaljenosti (90 i 70 m) 6 serija sa po 6 strijela, a na kratke udaljenosti 12 serija po 3 strijele. U svakom formatu natjecanja nakon svake ispucane serije natjecatelji odlaze do meta, upisuju pogotke, vade strijele iz meta i vraćaju se na liniju gađanja. Daljine za seniore, veterane i juniore su 90, 70, 50 i 30 m, a za seniorke, veteranke, juniorke i kadete su 70, 60, 50 i 30 m. Djeca gađaju na 50, 40, 30 i 20 m. Lica (meta otisnuta na papiru i sl.) su promjera 122 cm za daljine 90, 70 i 60 m te 80 cm za daljine 50 i 30 m. Lice ima 10 koncentričnih krugova s vrijednostima od 1 do 10 krugova i otisnuti su u 5 boja. Natjecatelji gađaju s jedne linije (linija gađanja) odjednom ili u dvije (tri) grupe. Vrijeme je ograničeno na 4 minute za seriju od 6 strijela i 2 minute za seriju od 3 strijele.

Disciplina WA 900 razlikuje se od discipline WA 720 po tome što daljine 60, 50 i 40 m i puca se 30 strijela po udaljenosti. U toj disciplini djeca gađaju na 40, 30 i 20 m. Na svim daljinama lica su 122 cm.

Dvoranska natjecanja odvijaju se u zimskom periodu po dvoranskim WA pravilima (WA 2x18 i WA 2x25) i puca se na udaljenosti 18 ili 25 m. Lica su, ovisno o daljini, promjera 40 ili 60 cm. 

Na svim ovim natjecanjima prema prilagođenim pravilima Hrvatskog streličarskog saveza nastupaju streličari sa zakrivljenim (RB), složenim (CU), golim (BB) i instinktivnim lukom (IB) i dugim lukom (LB).

Po WA pravilima su stilovi: RB - Zakrivljeni luk (Recurve Division), CU - Složeni luk (Compound Division).


Za nacionalna natjecanja HSS priznaje i sljedeće stilove: BB- Goli luk (Barebow Division), IB- Instinktivni luk (Instinctive Division), LB- Dugi luk (Longbow Division)

 

29.02.2024.

3D streličarstvo je u nas novija disciplina, dok je u svijetu mnogo popularnija i masovnija. Disciplina je vrlo slična poljskom streličarstvu, a glavna je razlika što se ovdje gađaju gumene figure raznih životinja u naravnoj veličini, a ne u mete i papirnata lica s krugovima. Postoje figure jelena, košute, srndaća, medvjeda, muflona, vuka, pantere, svisca, purana, lisice, jazavca, risa i dr. Trodimenzionalne figure životinja postavljaju se u prirodnom ambijentu u kojemu borave, u pozama kakvim ih možemo vidjeti u prirodi i tako kako bi ih mogao vidjeti lovac.

Na 3D natjecanjima u jednom se krugu postavlja do 24 različitih životinja vidljivo numeriranih. 3D natjecanja se odvijaju tako da streličari u grupama od 3 do 4 natjecatelja idu od figure do figure i gađaju svaku figuru samo s jednom ili dvije strijele. Nakon toga odlaze do figure, upisuju pogotke, vade strijele i odlaze do sljedeće životinje. Disciplina 3D je imitacija lova. Ljudi koji imaju lovačkog duha i žele se baviti ‘lovom’ vrše ‘odstrel’ na plastičnim figurama čuvajući životinje. To je u duhu pokreta za zaštitu životinja, a ne kosi se s lovačkim pravilnicima Naši su klubovi i streličarski savez sportske organizacije, a ne lovačke. U ovoj disciplini održavaju se svjetska i kontinentalna prvenstva, a treba napomenuti da je prvo Europsko prvenstvo u ovoj disciplini održano upravo u Hrvatskoj, u Poreču 1997. godine.

  

28.02.2024.

Poljsko streličarstvo (Field) je vrlo popularna disciplina. Natjecanja se odvijaju na otvorenom, u prirodi, kombinirano po livadama i šumama. Turnir se obično sastoji od dva kola. Svako kolo ima 24 mete raspoređene u krugu (2 – 4 km) i postavljene na raznim udaljenostima od 5 do 60 metara, na što neravnijem terenu i označene su brojevima od 1 do 24 postavljenim pokraj meta. Prvo se gađa na nepoznate zadane udaljenosti između mjesta na kojem mora stajati streličar i mete, dok su na drugom kolu udaljenosti poznate. Mete su promjera 20, 40, 60 i 80 cm sa 5 koncentričnih krugova.

 

Turnir se odvija tako da grupe, od po 3 do 4 streličara u grupi iz različitih klubova ili država, krenu u isto vrijeme od nekog broja mete, na svakoj meti otpucaju po 3 strelice, upišu pogotke, izvade strelice iz mete sve dok ne prođu cijeli krug od 24 mete. Nakon toga idu u istim ili izmijenjenim grupama na poznate udaljenosti. Broj grupa ovisi o broju natjecatelja na turniru. Na takvim turnirima nastupaju natjecatelji s olimpijskim, složenim (compound) i golim lukom. Također se održavaju svjetska, europska (kontinentalna) i državna prvenstva.

01.09.2019.

Ovdje se nalaze video materijali koji su dobra osnova za polaznike škole streličarstva, a i dobar podsjetnik za iskusnije streličare za slučaj da trebaju "popraviti formu" ili se samo podsjetiti osnovnih pravila za održavanje dobre forme prilikom rukovanja sa lukom i strijelom.

Na video materijalima sve prezentira Ištvan Lučić, snimatelj i komentator Hrvoje Stanić.

 

Prvi dio - nateg, sidrenje, otpuštanje

 

Drugi dio - Prednja ruka, rame, hvat, sidrenje


Treći dio - Zaključavanje lopatica